Sikkerhed i trafikken er vigtigt, det gælder især for småbørn da de er ekstra udsatte i bilen. Derfor er der her i Danmark lov om at et hvert barn under 135 cm i højden i person- og varebiler indtil 3.500 kg være fastspændt i en autostol under kørsel. Husk også på at en autostol som regel ikke må monteres foran en aktiv airbag.

Når skal ud og købe autostol bør man sætte følgende krav til stolen:

  • Barnets vægt må ikke overstige stolens vægtgrænse
  • Barnet skal sidde godt og behageligt
  • Selen skal sidde korrekt og holde barnet fastspændt
  • Barnets hoved må ikke stikke op over kanten af stolen

Man siger at der normalt er 3 klasser inden for autostole, de kan deles op i disse:

Fra 0-1 år ( under 13 kg.) – Babystol til de helt små, det første år bør de fleste babyer benytte en denne type af autostol.

1 år til 4 år (under 16 kg.) – Her anbefales det at man benytter en bag udvendt autostol da disse giver en ekstra sikkerhed i trafikken. Hvis man ikke er interesseret i at sit barn sidder og kigge ind i sædet under kørslen kan man også få en almindelig auto stol der passer til børn i denne vægtklasse.

4 år til 10 år (under 36kg. eller 135 cm) – Her er valget oftest mellem en fremadrettet stol til denne vægtklasse eller en selepude.

babyudstyr - autostol

Det er vigtigt at man finder en autostol af høj kvalitet når man skal købe ny, både for barnets sikkerhed men ofte af komfort mæssige grunde, det sidste er især vigtigt hvis man ofte er ude på længere ture eller evt. planlægge en køre ferie sydpå. Forstil jer at skulle køre til Italien med en 3 årig som ikke sidder specielt godt i sin auto stol? Nej vel, så er de penge til en stol i ordentlig kvalitet hurtigt givet godt ud. Når man snakker autostole er følgende producenter bl.a. nogle af de bedste på marked – Cybex, PEG Perego og Britax. Cybex var den store test vinder i FDM’s store test fra 2012. I den test var der lagt vægt på både komfort og sikkerhed. Udover sikkerheden og komforten er det efter vores mening også en af de pæneste babystole på marked.

Købe autostol lokalt eller online?

Fordelen ved at købe sin stol lokalt er at man nemmere kan gå rundt og se de forskellige modeller, mærke på og bedre få en fornemmelse af kvaliteten. Desværre er priserne oftest også 10-20% højere hvis man køber lokalt frem for i nogle af de billige online butikker der forhandler babyudstyr. Kender man en bestemt model/mærke eller falder man over et godt tilbud, så bør man overveje at købe online og dermed spare en del penge på sin autostol. Når man handler online, hvad enten der er tale om en barnevogn, auto stol eller noget helt andet bør man sikre sig at siden man handler på ser troværdig ud, at der er en tydelig kontakt information og at selve betalingen foregår gennem en sikker forbindelse (det ses på at der på den side hvor du skal indtaste din kort oplysninger, står https:// i stedet for det almindelige http:// oppe i toppen af din Internet browser). Husk også på at hvis du betaler med kreditkort online, har du altid mulighed for at bede din bank trække transaktionen tilbage hvis du ikke skulle modtage din vare eller forretningen ikke overholder deres returret. En anden ting som man også kan holde øje med er om butikken er e-mærket, hvis den er sættes der særlig strenge krav til at de overholder returret, levering og almindelige handelsbetingelser.