Bæreseler – find den rigtige bæresele til dit barn

Må man bruge en bæresele til et nyfødt barn? Hvordan skal barnet sidde i bæreselen? Hvor længe må barnet side i selen? I denne artikel ser vi nærmere på nogle af de mest almindelige spørgsmål som folk ofte har til brugen af bæreseler.

Hvad er en bæresele?

Der er måske ikke alle som helt ved hvad en bæresele er? Da jeg selv var barn, var det ikke noget som man rigtig brugte, men over de senere år er bæreseler blevet utrolig populære. Groft sagt er en bære-sele en speciel sele, som du du tager over skuldren, og benytter til at bære dit barn i. Fordelen er at du dermed kan slippe for at have en stor barnevogn med, samt at du er helt tæt på dit barn. De kan også være nyttige i hjemme, da du på den måde kan gå med dit barn, og stadig have frie hænder til alt det praktiske. Noget som rigtig mange mødre sætter stor pris på. Læs mere om baby bæreseler og find de bedste tilbud her på Tilbud på bæreseler

Rigtig mange af dem er også glad for følelse i at have barnet så tæt på en, noget man normalt ikke har hvis barnet ligger i en barnevogn.

Dermed er det ikke sagt at man skal benytte bæreselen hele dagen, du vil hurtigt opdage at selv en lille baby vil begynde at blive tung efter nogen tid. Men som et alternativ til barnevognen eller i stedet for selv at bære rundt på barnet er en bæresele et glimrende redskab.

Ergobaby 360 bæresele

Her et et par ting du skal vide inden du køber en bæresele

Lad os tage et kig på et par af de ting som folk ofte spørger om, første gang de skal ud og købe bæreseler. Dette kan hjælpe med at gøre valget med at finde den perfekte bæresele, noget nemmere. Det at vælge en god babysele er faktisk ikke altid helt nemt. Der er ret stor forskel på kvalitet og komfort på de forskellige modeller. Deruover er det jo heller ikke alle som kan lide samme stil og design på disse børneseler.

Hvornår er barnet gammel nok til at kunne være i en bæresele?

En af de smarte ting ved en bæresele, er at den kan bruges meget tidligt. Faktisk allerede fra den tid hvor barnet er stort nok til selv at kunne holde hoved oppe. Derefter vil du kunne bruge bæreselen til omkring barnets 1 års alder, alt efter hvor stor ham eller hun er, samt din egen fysik. For nogle vil det føles tungt at bære på en 3 måneder gammel baby, mens andre ikke har nogle problemer med det.

Hvor længe må barnet sidde i bæreselen ad gangen?

Da det at bruge en bæresele kan være lidt hårdt for både dig og barnet i starten, anbefaler man at man ikke benytter den i mere end 15-25 minutter af gange i starten. Men i takt med at både du og dit barn vender sig til selen, kan den benyttes i længere tid. Er det tale om flere timer, så vil en barnevogn eller combivogn dog være en bedre løsning.
Barnet er ret fastlåst i en bæresele, så derfor kan det være nødvendigt lige at give barnet tid til at bevæge sig lidt rundt, hvis man f.eks.er ude på en længere tur. Det er også med til at aflaste din ryg og skuldre, er man ikke van til at bære rundt på sit barn, bliver det hurtigt ret hårdt for kroppen. Især hvis man benytter en bære sele som ikke er korrekt tilpasset til dig og barnet.

Hvilken bæresele er bedst?

Der er en del forskellige mærker inden for bæreseler på marked. Så når du køber en, skal du være opmærksom på ting som pris, kvalitet og sikkerhed. Personligt foretrækker jeg Ergobaby 360 Four position, da disse har en noget højrer kvalitet end de fleste andre jeg har prøvet. Det billigste sted jeg har kunne finde dem, er hos Danbaby.dk. Danbaby har er godt udvalg inden for babyudstyr, og til nogle af de bedste priser jeg har kunne finde.

Når du køber en bæresele, er det vigtigt at selve selen ikke er for tung, da du jo både skal bære vægten af den, samt barnets vægt. Den skal være lavet i et materiale som der kan komme luft igennem, ellers risikere du hurtigt at det bliver meget varmt inde i bæreselen. Kan den justeres er det et stort plus, da dette vil være tingene meget mere behageligt for både dig og dit barn. F.eks. kan du med nogle modeler vælge hvordan du vil være den, f.eks på maven, ryggen eller hoften. Dermed mindskes belastning på dig, og du vil kunne bruge den i længere tid af gangen uden at den bliver ubehagelig at bruge. Derfor kan det være en rigtig god ide, med en justerbar sele. Noget som desværre ikke er på alle modeller inden for bæreseler. Ellers søge på ting som test af bæreseler, bæresele bedst i test osv. Læs et par anmeldelser, du vil hurtigt få et overblik over hvilken model som lyder mest optimal for dig og dit barn.

Vælger man en bæresele som er for stor eller for lille, vil du hurtigt kunne mærke det i ryggen. Der er rigtig store forskel på at benytte en sele, som passer perfekt til både dig og dit barn, end en som ikke gør. Så vælg altid en ergonomisk bæresele, som f.eks. Ergobaby. Det vil du ikke komme til at fortryde.

Hvilken vej skal barnet vende i typiske bæreseler?

Når barnet er helt lille, så anbefales det at han eller hun sidder med ansigtet ind i mod dig. Senere efter cirka 2 måneder, kan du med fordel vende barnet, da det højest sandsynlig gerne vil se hvad der sker omkring en. Dette gør oplevelsen noget mere interessant for barnet, og det vil opleve en del mere. Ikke alle bæreseler har mulighed for at barnet kan vende begge veje, sørg derfor for at købe en bæresele, hvor dette er muligt.

Når barnet efterfølgende bliver søvnig af alle de nye indtryk, kan du med fordel vende det, så barnets ansigt er ind i mod dig. Derfor får ham/hun en lidt mere behagelig søvn og tryghed.

Ergonomien er også vigtig når man køber bære-seler. De gode modeller på marked aflaster presset på dit barns hofter og ryg, da barnet sidder i en naturlig M-Postion som faktisk er den mest naturlige sidde stilling for en baby. Derfor bør du overveje en ergonomisk bæresele, som f.eks. dem fra Ergobaby der er det førende brand, inden for ergonomiske bæreseler til børn. Det er ikke kun barnet som får gavn af de ergonomiske indstillinger, men du vil også selv kunne mærke en tydelig forskel på dine skuldre og ryg når du bære på barnet. Af den årsag vil jeg faktisk selv anbefale en Ergobaby 360 da den er mest skånsom for dit barn, og efter min mening også den mest behagelige at bære rundt på sit barn i. Hvis du læser de forskellige test vil også se, at den næsten altid ligger i top eller top 3 på disse. Så et godt og solid valg, men dog en smule dyr, da den som regel koster over 1300 kroner. Skal du så også have en Ergobaby babyindsats med, så bliver prisen jo endnu højrer. Indsatsen kan dog anbefales hvis du har en nyfødt, da du vil kunne bruge bæreselen langt tidligere.

Dette var blot et par af de mange ting, som du bør vide inden du skal ud og købe din første bæresele. Der er masser af modeller og varianter at vælge imellem inde for bæreseler, så det gælder om at finde en som både er praktisk, og samtidig så sikker som den kan blive. Køb altid i god kvalitet frem for blot at vælge den billigste bære sele du falder over.