Autostol

cybex autostol eller babystolSikkerhed i trafikken er vigtigt, det gælder især for småbørn da de er ekstra udsatte i bilen. Derfor er der her i Danmark lov om at et hvert barn under 135 cm i højden i person- og varebiler indtil 3.500 kg være fastspændt i en autostol under kørsel. Husk også på at en autostol som regel ikke må monteres foran en aktiv airbag. Som de fleste ved, er det jo dyrt at få børn. Der skal købes både tøj, barnevogn, bæresele og masser af andet børne- og babyeudstyr. Og desværre er autostolen noget af det, der oftest høre til i den dyre ende. Hvad mere er, det er et område hvor man som ikke bør går på kompromis med kvalitet og sikkerhed.

Når skal ud og købe autostol bør man sætte følgende krav til stolen:

Barnets vægt må ikke overstige stolens vægtgrænse
Barnet skal sidde godt og behageligt
Selen skal sidde korrekt og holde barnet fastspændt
Barnets hoved må ikke stikke op over kanten af stolen

Man siger at der normalt er 3 klasser inden for autostole, de kan deles op i disse:

Fra 0-1 år ( under 13 kg.) – Babystol til de helt små, det første år bør de fleste babyer benytte en denne type af autostol.

1 år til 4 år (under 16 kg.) – Her anbefales det at man benytter en bag udvendt autostol da disse giver en ekstra sikkerhed i trafikken. Hvis man ikke er interesseret i at sit barn sidder og kigge ind i sædet under kørslen kan man også få en almindelig auto stol der passer til børn i denne vægtklasse.

4 år til 10 år (under 36kg. eller 135 cm) – Her er valget oftest mellem en fremadrettet stol til denne vægtklasse eller en selepude.

At vælge den rigtige autostol

Det er vigtigt at man finder en autostol af høj kvalitet når man skal købe ny, både for barnets sikkerhed men ofte af komfort mæssige grunde, det sidste er især vigtigt hvis man ofte er ude på længere ture eller evt. planlægge en køre ferie sydpå. Forstil jer at skulle køre til Italien med en 3 årig som ikke sidder specielt godt i sin auto stol? Nej vel, så er de penge til en stol i ordentlig kvalitet hurtigt givet godt ud. Når man snakker autostole er følgende producenter bl.a. nogle af de bedste på marked – Cybex, PEG Perego og Britax. Cybex var den store test vinder i FDM’s store test fra 2014. I den test var der lagt vægt på både komfort og sikkerhed. Udover sikkerheden og komforten, er det efter vores mening også en af de pæneste babystole på marked. For nogle er dette jo også et stort krav. Har man en stor flot bil, så køber man heller ikke en mindre pæn autostol eller nogle af de helt billige.

Købe autostol lokalt eller online?

Fordelen ved at købe sin stol lokalt er at man nemmere kan gå rundt og se de forskellige modeller, mærke på og bedre få en fornemmelse af kvaliteten. Desværre er priserne oftest også 10-20% højere hvis man køber lokalt frem for i nogle af de billige online butikker der forhandler babyudstyr. Kender man en bestemt model/mærke eller falder man over et godt tilbud, så bør man overveje at købe online og dermed spare en del penge på sin autostol. Når man handler online, hvad enten der er tale om en barnevogn, auto stol eller noget helt andet bør man sikre sig at siden man handler på ser troværdig ud, at der er en tydelig kontakt information og at selve betalingen foregår gennem en sikker forbindelse (det ses på at der på den side hvor du skal indtaste din kort oplysninger, står https:// i stedet for det almindelige http:// oppe i toppen af din Internet browser). Husk også på at hvis du betaler med kreditkort online, har du altid mulighed for at bede din bank trække transaktionen tilbage hvis du ikke skulle modtage din vare eller forretningen ikke overholder deres returret. En anden ting som man også kan holde øje med er om butikken er e-mærket, hvis den er sættes der særlig strenge krav til at de overholder returret, levering og almindelige handelsbetingelser. Ellers gå efter de mere kendte online butikker som Danbaby, JollyRoom og lignende webshops.

Guide til at vælge den rigtige autostol

Der er sikkert mange som måske kunne fristes til at købe en brugt autostol over Internettet, men vælger du at gøre man det, er der en række ting du bør overveje.

Faktisk viser en undersøgelser fra FDM at en brugt autostol kan være farlig. Hvorfor dog det spørger du sikkert. Men ofte ser man at mange brugte auto stole er i så dårlig stand, eller fyldte med hjemmelavede reparationer og fejl, at de kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Denne undersøgelse tager udgangspunkt i gennemgang af flere brugte autostole som har være til salg på nettet. F.eks. var der flere stole som blot var ordnet med gaffatape eller lignende. I nogle tilfælde kunne det nemt ses, men mange reparationer var også mere skjulte, og ikke altid efter bogen.

Autostol skal altid være fuldstændig intakt

Når man køber en autostol, er det vigtigt at den er helt intakt. Dvs. køb aldrig en auto stol, hvor flamingoen f.eks. er i stykke, da den ikke vil beskytte barnet ordentligt. Selvom man vælger en brugt topmodel, så kan disse små fejl og skader medføre at dit barn ikke er optimalt beskyttet i en brugt stod. Derfor anbefaler FDM, at man køber en ny autostol, frem for at spare lidt penge på en brugt. Det er heller ikke altid muligt at se hvor mange skader en stol har.

Køb kun en godkendt autostol

Når du skal ud og købe en autostol, så er det vigtigt at der er et gyldigt godkendelsesmærkat på autostolen. Er der ikke et sådant mærke kan den være både direkte ulovlig og farlig for barnets sikkerhed. Du du skal kigge efter er et E-mærke, og de 2 tal som er lige efter det. Disse skal være enten 03 eller 04. Er der tale om en stol med Isofix, så se efter at der findes et I-Size mærke.

Nu skulle du gerne være en smule bedre rustet til at købe en ny autostol til dit barn. Husk at når man taler om børns sikkerhed, så er dette ikke et område hvor man bør spare på pengene. Så hellere købe en lidt billigere bæresele eller barnevogn.